bunaziuafagaras.info - ştiri, informaţii şi anunţuri!

Festivalul Cetelor de Feciori, la ediția a 11-a

Ian 7th, 2017 | de | Categoria: Social, Stirea zilei

Vocile feciorilor din satele Țării Făgărașului au răsunat de la balcoanele Catedralei Ortodoxe din Făgăraș sâmbătă, 7 ianuarie 2017, pentru a marca sfârșitul sărbătorilor Crăciunului.

Se împlinesc 11 ani de când, la inițiativa IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și cu implicarea Primăriei, cu prilejul sărbătorii „Sfântului Ioan”, în Făgăraș se organizează Festivalul Cetelor de Feciori precum și celebra paradă a portului popular din centrul orașului.

Slujba religioasă a început la ora 9 și a fost oficiată de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți. După ora 10, rând pe rând, cetele de feciori din satele Țării Făgărașului, cu primarii lor în frunte, au ocupat locurile de la balcoanele impozantei catedrale din Făgăraș, așteptând momentul colindului.

În cuvântul rostit în fața sutelor de credincioși participanți la slujbă, Mitropolitul Ardealului a subliniat importanța păstrării tradițiilor. El a mulțumit primarilor că duc mai departe obiceiul și că fac posibilă continuarea acestui festival, care a împlinit 11 ani de existență.

IPS Laurențiu a cerut tinerilor celor 30 de cete, prezente în catedrală, să cânte colinda specifică fiecărui sat, frumoasă și unică, și a ținut să precizeze că astăzi se încheie perioada sărbătorii Crăciunului, și nu a sărbătorilor de iarnă, cum în mod greșit a fost indusă această terminologie în popor.

„Tradiția aceasta sfântă a crescut în biserică. Doar de Crăciun se colindă, doar de Crăciun se constituie ceata de feciori. Să nu uitați că îmbrăcați frumoasele haine populare ale înaintașilor. Cele pe care ei le purtau la sărbători. Sărbătorile acestea să știți că nu sunt sărbători de iarnă. Așa ziceau unii, cu tendința de a-L lăsa pe Dumnezeu la o parte. Acestea sunt sărbători ale Crăciunului”, a spus IPS Laurențiu.

După colindul feciorilor, pe un ger năprasnic, cetele au pornit în paradă, prin centrul orașului, pentru a marca sfârșitul sărbătorilor și al celui de-al 11-lea festival.

 

CSM

Etichete: , ,

Pe aceeași temă

Lasa un comentariu