bunaziuafagaras.info - ştiri, informaţii şi anunţuri!

La mulți ani, Andreea / Andrei!

Noi 30th, 2014 | de | Categoria: Monden, Stirea zilei

Sf. Andrei2Prăznuit pe 30 noiembrie, Sf. Apostol Andrei este numit şi „cel dintâi chemat la propovăduire”. Conform tradiţiei, a fost primul care a adus creștinismul pe meleagurile noastre – în Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creștine de aici.
Există numeroase mărturii în acest sens: Peștera Sf. Apostol Andrei, Izvorul Sf. Apostol Andrei, colinde şi cântece populare etc.
După ce a propovăduit credința creștină ani de zile, Sf. Andrei a fost omorât de necredincioși, fiind răstignit pe o cruce în forma literei X, numită de atunci Crucea Sfântului Andrei.

Numele Andrei este de origine grecească şi înseamnă „bărbăţie, îndrăzneală”.
Bisericile ortodoxă, romano-catolică, luterană şi anglicană îl sărbătoresc pe Sf. Andrei pe 30 noiembrie.
Sfântul Andrei este patronul spiritual al României.
În unele zone, în seara de Sf. Andrei se seamănă grâu sau orz în ghivece de flori, iar la Anul Nou se trimite răsadul, ca felicitare, rudelor şi prietenilor.

Pestera Sf. Andrei

Conform tradiţiei populare, în ziua de Sf. Andrei nu se matură, nu se dă gunoiul afară din casă. De asemenea, nu se dă nimic, nici cu împrumut, că-i de rău.

Sfântul Andrei se mai ţine şi pentru drumeţi ca să nu-i mănânce lupii.

Ca previziune meteorologică, se spune că dacă e Lună Plina şi cerul senin, va fi o iarna moinoasă. Dar dacă va fi Luna Plină cu ninsoare sau ploaie, iarna va fi grea, cu zăpezi mari.

Bună Ziua Făgăraş urează sănătate şi mulţi ani frumoşi tuturor sărbătoriţilor de astăzi.

Etichete: , ,

Pe aceeași temă

Lasa un comentariu