Un făgărăşean la Casa Regală Britanică

Un tânăr din Făgăraș a susținut un discurs, la Londra, în fața Prințului Edward al Marii Britanii, al treilea copil al reginei Elisabeta a II-a şi al ducelui de Edinburgh, cu prilejul unui eveniment organizat de Fundația „The Duke of Edinburgh’s International Award.

Andrei Novac are 20 de ani, este absolvent al Colegiului Național Radu Negru și studiază informatica la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. El a fost invitat la începutul lunii decembrie la Londra, pentru a susține un discurs în fața a peste o sută de invitați care fac parte din cercul de donatori și susținători ai proiectului Award, un program de dezvoltare personală, înființat la nivel mondial, în urmă cu 60 de ani, de Prințul Filip, Ducele de Edinburgh, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Cercul de donatori Award a fost constituit în urmă cu trei decenii. De atunci, în fiecare an, în capitala Angliei se desfășoară o ceremonie privată, cu participarea tuturor susținătorilor financiari ai acestui program. Pe lângă ei, la eveniment participă și tineri voluntari, activiști Award din întreaga lume, care s-au remarcat în activitatea de voluntariat inițiată de Casa Regală Britanică.

Implicarea în programul Award, la nivelul „Gold”, una dintre cele trei trepte ale voluntariatului, precum și apariția în clipul de prezentare Award 2016 i-au adus onoarea făgărășeanului Andrei Novac de a face parte din rândurile invitaților la ceremonie. Aceasta s-a desfășurat la Queen’s House, în Greenwich-Londra.

Alături de Andrei, au mai susținut discursuri secretarul general Award, John May, dar și cea mai tânără femeie din Marea Britanie care a escaladat vârful Everest.

Andrei a aderat la programul Award în 2014 și are obligația de a-l finaliza până la vârsta de 24 de ani, după ce va parcurge mai multe secțiuni: aventură, voluntariat, abilități personale, activități fizice și proiect rezidențial.

Pensiunea Confort Morosanu
The Duke of Edinburgh's International Award Foundation hosts its annual World Fellowship Christmas Dinner at Queen's House, Greenwich. Attended by HRH The Earl fo Wessex, 8th December 2016 Photography by Fergus Burnett Accreditation required with all use - 'fergusburnett.com'
Andrei Nova şi Prinţul Edward al Marii Britanii
Foto: Fergus Burnett

Activitatea de voluntariat a desfășurat-o prin mai multe ONG-uri locale. Prin Asociația pentru Valorizarea Educației (AVE), a făcut parte din echipele care au amenajat bibliotecile în aer liber din centrul Făgărașului. Cu Primăria Făgăraș și Muzeul Țării Făgărașului a colaborat de-a lungul anilor la promovarea cetății și la organizarea paradelor cu  costume medievale, desfășurate cu prilejul Zilelor Cetății. În Asociația pentru Participare Cetățenească a făcut parte din echipa care a sprijinit câțiva vârstnici să învețe să utilizeze un computer (programul ENPSYGE).

În cadrul secțiunii „Aventura”, tânărul făgărășean va pune în valoare frumusețea Munților Făgărașului. Echipa lui Andrei se va aventura în masivul Făgăraș, cu scopul de a explora fauna, vegetația și obiectivele importante ale zonei.

Andrei Novac a studiat limba engleză și obținut certificatul Cambridge. Prin „programul rezidențial” și-a propus să-i învețe pe copii tainele artelor marțiale, Andrei fiind posesor al centurii negre la karate, medaliat cu argint, categoria juniori 16-17 ani, la Campionatul European de la Dresda în 2014 și ocupantul locului 5, la categoria 18-19 ani, la Campionatul Mondial din Indonezia în 2016.

Award are 16 milioane de voluntari în 110 țări din întreaga lume.

În Făgăraș, programul a devenit posibil grație implicării Asociației pentru Valorizarea Educației (AVE), condusă de prof. Marciana Streza.  AVE, ca reprezentant local Award, a format mai mulți lideri Award, din rândul profesorilor și preoților din Țara Făgărașului.

foto: Fergus Burnett


Apreciază
Distribuie